IPA logo crest color

International Police Association

Belgian Section

Driekleur België

 

 

 

Onze organisatie heeft met nadruk de inval door Rusland in Oekraïne veroordeeld. Helaas moeten wij nog steeds machteloos toezien hoeveel slachtoffers er al gevallen zijn en nog vallen. Al zo’n 3 miljoen inwoners hebben hun land moeten/kunnen ontvluchten. Gelukkig konden velen toevlucht vinden in Polen en verder doorreizen naar andere landen. Wij hebben onze collega’s van I.P.A. Polen en I.P.A. Oekraïne aangesproken om spullen te leveren voor humanitaire hulp en beschermende materialen. Oekraïne heeft namelijk ook een eigen afdeling van I.P.A. De I.P.A.-landen in Europa onderhouden warme banden met elkaar. 

De gevluchte bevolking moest have en goed achterlaten; de huizen van de niet-gevluchte personen zijn al veelal volledig beschadigd en men moet er schuilen in kelders en metrostations, met gevaar voor eigen leven en dat van hun naasten. In burger geklede Russische soldaten en pro-Russische rebellen markeren er de huizen en schuilplaatsen zodat deze later gebombardeerd kunnen worden; deze saboteurs trachten ook binnen te dringen in de schuilkelders en metrostations om er schade aan te richten en slachtoffers te maken. 

Ondertussen is in Marioepol het kinderziekenhuis gebombardeerd, waardoor men toekomstige en pas bevallen moeders, vaak gekwetst, in erbarmelijke omstandigheden heeft moeten evacueren. We krijgen ook melding van veel al dan niet achtergelaten huisdieren, die nu zonder voeding en schuilplaatsen vallen, omdat de huizen plat gegooid zijn. Alleenstaande vrouwen worden eveneens geviseerd en misbruikt voor een ‘reis’ naar veiliger oorden maar vallen zo in de greep van het misdaadmilieu. Mensenhandelaars staan aan de grenzen gretig te wachten op alleen reizende kinderen om ze met een smoes mee te kunnen nemen. Het voedsel raakte er snel op, en niet alleen dat. Ook is er op veel plaatsen geen stromend water, gas en elektriciteit meer door de vele bombardementen.

Hierom heeft I.P.A. provincie Antwerpen eind maart besloten om een inzamelingsactie te houden voor de getroffen collega’s en hun familie. Door de intensieve samenwerking in onze I.P.A.-vereniging hebben wij rechtstreeks contact met politiemensen in de regio gemaakt. We wisten dan ook waar we ingezamelde spullen af konden geven. Zo hebben wij met dank aan afzonderlijke persoonlijke financiële donaties en die van provinciale en regionale I.P.A.-afdelingen toch zo’n 4000€ kunnen inzamelen, waarmee we specifieke hulpgoederen hebben kunnen aanschaffen. Hiervoor willen wij zeker dank betonen aan de I.P.A.-provincies Oost-Vlaanderen, Luik, Luxemburg en Namen, de regionale van I.P.A. Mechelen en niet te vergeten I.P.A. België zelf, die ook een zeer mooie geste deed, en eveneens aan alle leden en zelfs niet-leden die hun steentjes wilden bijdragen. Allemaal zeer hartelijk bedankt! Zo hebben wij ook volgende spullen kunnen inzamelen: voedsel in blik, babyvoedsel en - benodigdheden, babybed, dekens, lakens, handdoeken, kussens, veldbedden, slaapzakken, slaapmatten, honden- en kattenvoer (droog en in blik), verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, douchegel, warme kledij voor groot en klein, een speciaal kussen voor in een rolstoel, koffie, thee, suiker, bloem, hygiënische producten, toiletpapier, dierbenodigdheden, thermisch ondergoed in verschillende maten, medisch (ontsmettend) materiaal, brandwondenzalf, ontsmettende wondzalf, steriele doekjes in meerdere maten, niet-narcotische pijnstillers, ontsmettingsalcohol, veel tourniquets, nood-draagberries, drukverbanden, campingmateriaal, zelfs tenten... Met het geld hebben we specifiek materiaal aangekocht, zoals een twintigtal campinggasvuurtjes en zo’n honderdtal gasvullingen, camouflagenetten, tientallen dozen met noodrantsoenen, en zulks meer.

 

Ik moet zeggen dat de samenhorigheid er zeker was en dat is nu eenmaal waar I.P.A. voor staat: Servo per Amikeco - Dienen door Vriendschap. Voor al dit gesjouw, inpakken en vervoer, is ons lid van PZ MeWi, Adriaan Dedroog een enorme hulp, en bij deze willen wij zijn overste WILLEKENS Steven en Dhr. BOGAERTS Yves, korpschef van de zone, bedanken voor de tijdelijke opslag van de goederen in één van hun lokalen. Op Antwerpen-Linkeroever is mevrouw Daelemans Maria (weduwe van ons lid Willy Daelemans) ook in actie geschoten en zij is lokaal op Linkeroever ook haar inzameling gestart. Deze spullen zijn bij de Wereldwinkel op Linkeroever opgeslagen totdat wij ze ophaalden. We zijn de uitbaters zeer dankbaar! De zussen Mahieu, waarvan zus Lief in de Wereldwinkel aldaar werkt, hebben ook een zeer grote materiële bijdrage geleverd die zeer welkom was in Oekraïne. Via haar heeft apotheker Van Den Keybus An uit Zwijndrecht, Dorp West, een geweldige bijdrage geleverd die enorm geapprecieerd werd op de eindbestemming. Wij willen haar dan ook van harte bedanken voor haar donatie van het zeer nodige, medisch verzorgend materiaal. Nog op Linkeroever hebben wij veldbedden, slaapzakken en slaapmatten gekregen van Dhr. Goffard. Onze welgemeende dank hiervoor en ook hier waren de bestemmelingen zeer blij mee. Zo gezegd zo gedaan, Adriaan en ik zijn dan net voor middernacht op 31 maart vertrokken richting Polen, naar de stad Chelm bij de grens met Oekraïne. De rit was veilig en we konden gezwind doorrijden tot het zonnige ochtendgloren, toen we even gingen ontbijten. Hierna ging de rit verder naar het oosten tot aan ons eindpunt. Onderweg sloeg het weer helemaal om en kwamen we in besneeuwd gebied terecht. Bij onze aankomst zijn we hartelijk onthaald door twee collega’s bij hun opslagplaats, die voor de veiligheid geheim blijft. Voor ons vertrek in België hebben we afspraken gemaakt met onze Nederlandse collega’s, zodat we ongeveer gelijk zouden aankomen, waaronder ook de Nederlandse nationale voorzitter, Dhr. Schewe. Samen hebben we alles uitgeladen, waarna we ons zijn gaan opfrissen en samen gedineerd hebben. Onze Nederlandse collega’s hadden ook de overnachting voor ons fijn geregeld - zeer dankjewel hiervoor!. Na het avondeten hebben de Poolse collega’s een korte rondrit gegeven in hun mooie stad en met de sneeuw erbij was dit een prachtig zicht. Het was echte meevaller dat Adriaan vlot Pools spreekt; hij mocht dus ongeveer de hele tijd tolken. Hierna zijn we doodmoe gaan slapen, want de volgende ochtend zouden we al om 06u00’ weer richting België vertrekken. Moe maar voldaan zijn we omstreeks 21u00’ terug aangekomen. Nog eens bedankt voor je geweldige hulp, Adriaan!